Last minute advies zorgverzekering 2020

Je hebt eigenlijk al genoeg om je druk om te maken en dan komt die zorgverzekering-uitzoek-ellende er ook nog eens bij. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en waar moet je beginnen?
We gaan ons best doen om jullie wat handvaten te geven.

Korte opfriscursus:
In Nederland hebben we de basisverzekering, deze is voor iedereen die werkt of woont in Nederland verplicht. De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de Nederlandse regering en is voor iedereen gelijk. Toch berekent iedere zorgverzekeraar een andere premie.
De basisverzekering heeft wel een eigen risico van €385,- naast dat je per maand premie betaald. Pas als jouw zorgkosten bóven de €385,- uitkomen wordt het vergoed.
Als je te weinig verdiend kun je zorgtoeslag aanvragen bij de belastingdienst. Zo helpt de regering jou de maandelijkse premie van jouw zorgverzekering te betalen.
Náást het eigen risico is er óók een eigen bijdrage, die alleen voor bepaald soort medicatie geldt, deze eigen bijdrage is €250,-. Soms valt AD(H)D medicatie hierbinnen en als je boven de €350,- eigen risico en €250,- eigen bijdrage komt worden je kosten pas vergoed.

Daarnaast moet je ook rekening houden met welke polis je neemt, je hebt tegenwoordig vaak een naturapolis, combinatiepolis of restitutiepolis. Bij een natura- en combinatiepolis is het oppassen geblazen of de zorgverzekeraar wel een contract heeft met de zorgverleners die jou helpen. Als je al wordt behandeld bij bepaalde zorgverleners, doe je er goed aan om te controleren of de zorgverzekeraar een contract heeft met deze zorgverleners, míts je overweegt een natura- of combinatiepolis te nemen
Bij een restitutiepolis is het in de praktijk zo dat 100% van de zorg die je krijgt vergoed moet worden en dat je alle keuze hebt, (weer een) mits, de prijs die je zorgverlener vraagt markt-conform is. Echter, in de praktijk is de kans klein dat je bij een restitutiepolis een deel van de rekening zelf moet betalen.

Kijk goed naar wat voor jou belangrijk is binnen een zorgverzekering én of je sowieso aanvullend verzekerd wil zijn voor bijvoorbeeld fysiotherapie of bijvoorbeeld voor oogzorg.
Kijk goed naar de kosten van de medicatie die je nu neemt voor AD(H)D en of het vergoed wordt binnen de basisverzekering of niet. Neem je bijvoorbeeld Concerta en moet je deels bijbetalen? Gaat die bijbetaling af van een eigen bijdrage budget?
Dan is het in combinatie met een aanvullende verzekering misschien interessant om eens te zien of die eigen bijdrage wordt vergoed binnen die aanvullende verzekering.

Hier kun je onder andere kijken welke verzekeringen überhaupt een aanvullende verzekering bieden voor AD(H)D medicatie:
https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/adhd-medicijnen
https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/vergoedingen/adhd-medicijnen

Op deze website kun je alle kosten vinden van AD(H)D medicatie en of ze vergoed worden of niet en/of een bijdrage behoeven:
https://www.medicijnkosten.nl

Voorbeeld:
Pauline wil bijvoorbeeld aanvullend verzekerd zijn voor fysiotherapie en voor brillen/contactlenzen.
Dus Pauline neemt hoe dan ook een aanvullende verzekering. Stel Pauline neemt Concerta en weet dat zij komend jaar €225,- aan eigen bijdrage gaat betalen (totale eigen bijdrage is €250,-). Nu zou zij dus kunnen kijken of er ook aanvullende verzekeringen zijn die AD(H)D medicatie of die eigen bijdrage wel vergoeden binnen de aanvullende verzekering (+die fysio en brillen/contactlenzen).
Maar een aanvullende verzekering kost ook meer per maand. Als je bijvoorbeeld €200,- alsnog vergoed krijgt voor Concerta, en die aanvullende verzekering kost €25,- meer per maand. Dan is het niet rendabel om een aanvullende verzekering te nemen voor die vergoeding alleen. Ténzij je dus ook fysiotherapie gebruikt binnen dat aanvullende pakket en ook een vergoeding terug krijgt voor contactlenzen.

Bij een aanvullende verzekering geldt altijd, wees slim en haal eruit wat erin zit, zolang je het hebt. Kijk eens door de rij heen van een aanvullende verzekering en wat je misschien ook wel kan gebruiken, maar waar je nog nooit over na hebt gedacht dat dat mogelijk was.
Sommige verzekeringen vergoeden bijvoorbeeld een mindfulness cursus tot €350,- bij burn-out klachten. Mensen met AD(H)D kampen vaak met heel veel stress, met alle gevolgen vandien. Als je dan toch die ene aanvullende verzekering neemt, kun je net zo goed met je huisarts overleggen of dit een optie is voor jou en sleep je er nog eens €350,- uit.

Stappenplan:

1) Kijk goed naar de zorg die je wil en gaat gebruiken.
2) Welke zorg valt binnen de basisverzekering en welke zorg valt onder een aanvullende verzekering?
3) Hoeveel zorgposten heb je die uit een aanvullende verzekering vergoedt zouden kunnen worden? Hoe vaak heb je deze zorg nodig? Wat kost de zorg? Schrijf de kosten die binnen de aanvullende verzekering vallen anders op en bekijk wat jij kwijt zou zijn als dit niet vergoedt zou worden.
4) Bekijk de verschillende kosten per maand van een aanvullende verzekering. Als je die premie per maand bovenop je basisverzekering moet betalen, haal je het er dan uit? Dit kun je gemakkelijk zien aan de kosten die je eerder hebt opgeschreven. Kost een aanvullende verzekering €25,- p/m en jij hebt uitgerekend dat de zorg die uit de aanvullende verzekering moet komen, voor jou sowieso boven de €300,- uit komt? Dan is het de moeite waard om deze aanvullende verzekering af te sluiten.
5) Bij elke verzekeraar krijg je verschillende bedragen terug voor verschillende premies per maand. Bekijk bij welke verzekeraar je de minste kosten betaald voor een aanvullende verzekering, maar die wel schappelijk is met wat je ervoor terug krijgt. Als je per maand €59,95 kwijt bent aan een aanvullende verzekering en je krijgt er maar €115,- voor terug bij bijvoorbeeld medicatie is dat gewoon een dure verzekeraar en lijkt dat ons insziens, iets wat je niet moet willen.
6) Is het bedrag van de zorgverzekeraar schappelijk en ziet het er verder oké uit? Je denkt, jep dit wordt hem. Check altijd eerst de reviews van een zorgverzekeraar! Voor hetzelfde geldt klinkt het allemaal fantastisch, maar zit je straks als je vragen hebt of onduidelijkheden, of declaraties die mislukken, 45 minuten te wachten bij bijvoorbeeld een slechte klantenservice…
Word je ook niet vrolijk van.
7) Alles is echt goed? Je bent tevreden over de zorg die je via de zorgverzekeraar kan genieten? Afsluiten die handel en weer leuke dingen gaan doen 😉

Tips en nieuws:
– Als je weet dat er een medicatie wijziging aan zit te komen, idealiter regel je dat nog in of voor december. Zo kun je misschien nog de kosten van die nieuwe medicatie dit jaar maken en je eigen risico of eigen bijdrage vol maken én je kan goed uitrekenen waar je volgend jaar aan toe bent en welke zorg je dan nodig hebt.
– Er is wat gedonder rondom VGZ en patiëntenstops bij zorginstellingen, zo konden mensen die verzekerd waren bij VGZ afgelopen jaar vanaf juli niet meer terecht bij het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam en vorige week nog (6 december, 2019) verbrak VGZ de samenwerking met de Parnassiagroep (die verantwoordelijk is voor veel psychische gezondheidszorg).
Uitspraken die daarbij zouden zijn gedaan getuigen niet echt van empathie richting mensen die het psychisch niet gemakkelijk hebben.
https://www.parnassiagroep.nl/vgz/wie-van-vgz-verzekerden-herstellen-spontaan
Echter blijkt per 10 december toch dat VGZ en Parnassiagroep weer in gesprek zijn met elkaar, maar wat er allemaal uit deze gesprekken voortvloeit is nog onduidelijk. Wij zouden zeggen, hou hun website in de gaten.
https://www.parnassiagroep.nl/wie-we-zijn/nieuws/-/1935061/gesprek-nza-vgz-en-parnassia-groep
– Als je je ondanks dat wel bij VGZ wil verzekeren is het de moeite waard om dit via UnitedConsumers te doen. Via hun krijg je een collectiviteitskorting. (Die helaas wel wat gezakt is dit jaar, van ommenabij €12,- per maand naar iets van €6,- per maand)
– Slik je Elvanse en betaal je een eigen bijdrage? Je hoeft hiervoor niet aanvullend verzekerd te zijn om geld terug te vragen, je kan deze eigen bijdrage terug vragen bij de leverancier door middel van de terugbetaal regeling. Zie deze website: https://www.terugbetaalregeling.nl/nl/overzicht-medicijnen/elvanse%c2%ae/

Van de Regenboog apotheek kunnen we ook de volgende informatie delen betreffende het aankomende jaar:

“Via deze weg willen we u informeren over de vergoedingen van de apotheekbereide ADHD-medicatie in 2020.
Regenboog Apotheek heeft voor 2020 met de DSW-groep (DSW, StadHolland en inTwente) afgesproken dat de apotheekbereide ADHD-medicatie ook in 2020 volledig wordt vergoed uit het basispakket.
Dit betreft dus:

Methylfenidaat retard
Dexamfetamine en dexamfetamine retard
DEXmethylfenidaat en DEXmethylfenidaat retard

De apotheekbereide ADHD-medicatie zal voor verzekerden van de DSW-groep volledig worden vergoed uit de basisverzekering, zonder eigen bijdrage.
Dit betekent dat alle verzekerden van een van de zorgverzekeraars van de DSW-groep in 2020 geen factuur zullen ontvangen voor de apotheekbereide ADHD-medicatie van Regenboog Apotheek.

Alle andere zorgverzekeraars dan hierboven genoemd hebben geen afspraken willen maken m.b.t. de vergoeding van deze ADHD-medicatie en u zult dus altijd een factuur ontvangen.

We willen u erop wijzen dat het mogelijk is om uw zorgverzekeraar alvast op te zeggen. U kunt dan tot 31-1-2020 een nieuwe zorgverzekeraar kiezen en alle eventuele wijzigingen afwachten.
Indien u nu al zekerheid wenst voor de vergoedingen in 2020 kunt u overstappen naar een van de zorgverzekeraars van de DSW-groep.
Indien u vragen heeft over de vergoedingen in 2020 kunt u deze stellen bij dhr. Dupon, via dupon@regenboogapotheek.nl.

Op
www.regenboogapotheek.nl kunt u in het paarse kader een overzicht downloaden van alle kosten/vergoedingen per medicijn, per dosering, per zorgverzekeraar.
Regenboog Apotheek garandeert de prijzen voor de DSW-verzekerden. De prijzen voor overige zorgverzekeraars kunnen gedurende het jaar wijzigen.”


Ook een interessante PDF van PsyQ, van het Kenniscentrum ADHD bij Volwassenen:

Ook Impuls en Woortblind besteed er aandacht aan, zie hier hun artikel: https://www.impulsenwoortblind.nl/nieuws/vergoeding-adhd-medicatie-2020/

Als we meer te weten komen in onze zoektocht naar zorgverzekeringen, zullen we dat hier nog updaten. Hopelijk hebben jullie iets aan deze informatie!