19 februari: AD(H)D of jagersinstinct?

Een andere kijk op AD(H)D deel 1, heb je AD(H)D of heb je stiekem de genen van een jager?

In zijn boek, ADD: A Different Perception, suggereert psychotherapeut Thom Hartmann dat AD(H)D geen stoornis is. Hij vertelt in zijn boek over de kenmerken van AD(H)D en dat deze sterk lijken op de vaardigheden van jagers en verzamelaars van vroeger. De conditie zou dus eerder ontstaan zijn uit menselijke evolutie.

Als je de talenten van een jager vergelijkt met de symptomen van AD(H)D lijkt het inderdaad veel van elkaar weg te hebben. Een jager is continu zijn omgeving aan het monitoren, een van de redenen waarom mensen met AD(H)D zo snel afgeleid zijn, maar het moment dat er een hert voorbij schiet kan de jager zich intens focussen op zijn prooi en hij kan zich impulsief in de achtervolging storten; wat veel weg lijkt te hebben van impulsiviteit en de ‘hyperfocus’ die mensen met AD(H)D kunnen ervaren.

Maar in de tijd van de jager waren de vaardigheden gepast en in de samenleving waar we vandaag de dag in leven, niet meer. Eigenschappen die er toen voor zorgden dat er eten op tafel kwam, kunnen ons nu flink in de problemen brengen. Eigenschappen die toentertijd als talenten en vaardigheden werden beschouwd kunnen ons vandaag de dag het gevoel geven dat we niet thuis horen in deze maatschappij of dat we dom zijn. Met name omdat we niet in een jagersamenleving leven, maar in een boerensamenleving.
Een boerensamenleving waar juist structuur belangrijk is. Waar plannen belangrijk is; vooruit kijken. Geduldig wachten op geplante zaadjes en anticiperen op de oogst.
Niet de sterkste kanten van een jager, of van iemand met AD(H)D.

Deze avond zullen we verder in deze theorie duiken en bespreken wat onze kijk is op AD(H)D.
Wat betekent het voor ons?
Kunnen we de vaardigheden zien die Thom Hartmann beschrijft en in een andere mal gieten?
Misschien komen de vaardigheden, in een geschikte omgeving en met een andere kijk, wél van pas in deze samenleving.

Meld je aan door te mailen naar adhdcafe-breda@hotmail.com of via het evenement op Facebook:
https://www.facebook.com/events/794791370857001/

– Dinsdag 19 februari 2019
– Zaal open vanaf: 19.30 uur, start: 20.00 uur
– Entree 2,50 (graag gepast betalen)

Kloosterlaan 14, Breda (parkeren Beyerd-Vlaszak)


Na het plaats vinden van een bijeenkomst wordt er informatie vrij gegeven (indien van toepassing), zodat u enige informatie die is gepasseerd op de avond nogmaals kunt doorlezen.
Dit kan gaan over vertaalde artikelen / links naar YouTube video’s / handige apps / websites met meer informatie, waar inspiratie uit is gehaald voor de avond. Soms zijn het werkbestanden, die de vrijwilliger van Impuls en Woortblind heeft gebruikt om de desbetreffende avond voor te bereiden. Hopelijk heeft u er wat aan.

PDF bestand: