18 februari: AD(H)D en onzekerheid

We zijn allemaal wel eens onzeker. Misschien zijn we allemaal altijd wel onzeker, immers, waar kun je tegenwoordig geheel zeker over zijn?

Onzekerheid wordt ook vaak gezien bij mensen met AD(H)D en het wordt nogal eens vermeld bij de symptomen of kenmerken van AD(H)D. Echter is het niet per definitie een onderdeel van AD(H)D, maar kan het eerder gezien worden als een gevolg van (ongediagnosticeerde/onbehandelde) AD(H)D.

…Je had moeite met sociaal contact te leggen in het verleden, andere kinderen vonden je maar raar. Je kwam niet mee in groepsgesprekken, omdat er teveel impulsen waren en je daardoor het gespreksonderwerp niet kon volgen. Je was een dromer en had vaak een minder groot besef van de orde van de dag, daardoor viel je buiten de boot. In combinatie met je emotionele uitbarstingen, was het gemakkelijker voor andere kinderen om je voor schut te zetten.

…Je doet heel hard je best op je studie, maar hoe hard je het ook probeert, het lukt je niet om je te concentreren en het lukt je steeds maar niet je tijdsbesef te verbeteren, je blijft te laat komen. Mensen om je heen begrijpen niet hoe je het elke keer weer voor elkaar krijgt om te laat te komen, of maar net op tijd/ of net te laat je verslag in te leveren. Op een gegeven moment moet je toch door hebben dat je meer tijd in moet bouwen om te vertrekken of om je verslag te maken? Ze vinden je misschien wel lui of hebben het idee dat je niet hard genoeg je best doet. Laat staan wat je er zelf van vind: je doet zo hard je best en nog steeds lukt het niet, dan moet je wel stom zijn…


…Je pakt de meest kleine signalen op in de omgang met anderen: je gesprekspartner kijkt weg in een gesprek en laat zijn oog even op zijn horloge vallen, er hangt een gespannen sfeer en je gesprekspartner geeft niet een volledig antwoord op je vraag, iemand reageert niet, of maar half. Je brein probeert deze aanwijzingen op te lossen en een verhaal te creëren, maar voor je het weet reflecteer je alles op jezelf.

…Inmiddels zijn er al zo vaak dingen misgelopen dat je het niet nog een keer durft te proberen of op jezelf durft te wedden, maar juist daardoor voel je je nog onzekerder! Er zijn geen succes verhalen om de weegschaal uit te balanceren en die succes verhalen zullen er ook niet komen als je niet voor jezelf durft te gaan.
Je onzekerheid kan uiteindelijk zelfs weerslag hebben op je houding en daarmee is de cirkel helemaal rond…


Als je geen grip hebt op jouw AD(H)D en niet weet hoe je er beter mee om kunt gaan, is het gemakkelijk om ten prooi te vallen aan onzekerheid. Als het niet op vroege leeftijd wordt herkend, vaak met langdurige gevolgen en een hardnekkig herstel.  

Deze avond stellen we ons nog kwetsbaarder op dan normaal en zullen we spreken over onze onzekerheden. De organisatrice van het AD(H)D Café zal het spits afbijten en zal eerst haar ervaringen met onzekerheid delen. Dit om het pad vrij te waren voor de bezoekers: om met een gerust hart en met vertrouwen te kunnen spreken over onzekerheid.
We zullen niet alleen spreken over elkaars onzekerheden, maar ook zullen we op zoek zijn naar antwoorden: hoe worden we zekerder over onszelf?
Of is de vraag eerder, hoe worden we zekerder ván onszelf?

Wil je deze avond graag bijwonen?
Meld je aan door te mailen naar adhdcafe-breda@hotmail.com óf via het evenement op Facebook:
https://www.facebook.com/events/1019015041795141/

Meld je alsjeblieft aan zodat we een reëel beeld hebben van de hoeveelheid mensen die komen, we zetten namelijk een bepaald aantal stoelen klaar en passen de inhoud van de avond aan aan het aantal bezoekers. Bedankt voor je begrip.

– Dinsdag 18 februari 2020
– Zaal open vanaf: 19.00 uur, start: 19.30 uur, einde: 22:00u (LET OP! Dit is een aangepaste starttijd t.o.v. vroeger)
– Entree 2,50 (contant betalen of pin)

Kloosterlaan 14, Breda (parkeren Beyerd-Vlaszak)