17 september: Waarom voelen we zoveel?

We zijn snel enthousiast, we huilen gemakkelijk, we zijn sneller opgewonden dan anderen en worden eerder ongeduldig of boos en als we eenmaal een bepaalde emotie beet hebben, laten we hem bijna niet meer gaan.

Degenen onder ons met AD(H)D ervaren normale emoties. Het is volkomen begrijpelijk dat je van streek raakt als iemand je beledigd – de meeste mensen zouden zich zo voelen – maar de manier waarop we emoties voelen en hoe we reageren op die emoties kan intenser zijn en langer duren dan voor “neuro-typische” hersenen. Hoewel we normale emoties ervaren, hebben onze hersenen moeite om die emoties te reguleren. Dit wordt ook wel emotionele disregulatie genoemd. Het vermogen om onze emoties te reguleren is wat ons in staat stelt te kalmeren en goede keuzes te maken wanneer iets ons triggert. Het klinkt eenvoudig, maar emotionele zelfregulatie kan behoorlijk gecompliceerd zijn voor AD(H)D-hersenen. Daar komt ook bij dat we vaak sensitiever zijn en via onze zintuigen gebeurtenissen intenser opnemen, door middel van aanraking, geur, klank, smaak en zicht. Een voorval kan veel meer indruk op ons maken dan het blote oog kan zien en de gemiddelde luisteraar kan begrijpen.

We gaan deze eerste bijeenkomst na de zomerstop dieper in op het waarom van onze gevoeligheden, maar we gaan ook met elkaar in gesprek over ervaringen en hoe wij er mee omgaan. Hoorde jij ook zo vaak toen je opgroeide dat je te gevoelig was? Wat helpt jou als je een emotie niet meer los kan laten? Wanneer ervaar jij je emotionele rollercoaster wel als positief?

Ook kijken we naar oplossingen voor de soms turbulente rit, zodat we een beetje kunnen stabiliseren.

Meld je aan door te mailen naar adhdcafe-breda@hotmail.com óf via het evenement op Facebook: https://www.facebook.com/events/488009641744262/

– Dinsdag 17 september 2019
– Zaal open vanaf: 19.30 uur, start: 20.00 uur
– Entree 2,50 (graag gepast betalen)

Kloosterlaan 14, Breda (parkeren Beyerd-Vlaszak)

Na het plaats vinden van een bijeenkomst wordt er informatie vrij gegeven (indien van toepassing), zodat u enige informatie die is gepasseerd op de avond nogmaals kunt doorlezen.
Dit kan gaan over vertaalde artikelen / links naar YouTube video’s / handige apps / websites met meer informatie, waar inspiratie uit is gehaald voor de avond. Soms zijn het werkbestanden, die de vrijwilliger van Impuls en Woortblind heeft gebruikt om de desbetreffende avond voor te bereiden. Hopelijk heeft u er wat aan.

PDF bestand: